Photo by Janine Schutt

Bird of the Month

BIRD OF THE MONTH

November: Horned Grebe

by Janine Schutt

Close-up of a red-eyed grebe swimming in deep blue water
Red-necked grebe swimming in blue water

Photograph of Horned Grebe with non-breeding plumage (left) and Horned Grebe with breeding plumage (right) by Janine Schutt

Horned Grebe

Every year the Horned Grebe makes an impressive transformation from non-breeding to breeding plumage. Most often seen locally in the non-breeding season, it is common on the Salish Sea from late summer to late spring, with a few seen in summer. Here are some fascinating facts about the Horned Grebe:

  • Named for the trademark yellow-orange tufts on its head that resemble horns while in summer plumage.

  • Breeding plumage exhibits a striking combination of a dark gray head and back with a rusty orange neck and sides.

  • Non-breeding plumage consists of contrasting dark gray and white tones.

  • Eyes are red and the bill has a white tip.

  • Breeds on shallow lakes with emergent vegetation in western Canada and Alaska.

  • Winters along the West Coast, East Coast, Gulf Coast, and inland waters of the southeastern U.S.

  • Individuals migrate over land by day and along the shoreline by night.

  • Eats its own feathers, which creates a plug in its stomach that may act as a filter for fish bones.

  • Dives for small fish, amphibians, and aquatic invertebrates.

  • Highly territorial on nesting grounds.

  • Known for its elaborate courtship displays.

  • Nest platform is constructed of aquatic vegetation within 10 feet of the shoreline.

  • Clutch size is 3-8 eggs, and the incubation period lasts over 3 weeks.

  • Chicks ride on their parents’ backs, even when the parent dives.

  • Young can fly when they are 2 months old.

  • Highly susceptible to entanglement in fishing nets and is vulnerable to marine contaminants such as oil spills.

  • It is estimated that the overall population has declined by 66% since 1967, though the current population seems to be stabilizing.